Hoppa till innehåll

Tvål med kokos sheasmör och lera

Oljor

90g Kokosolja

41,5g Ricinolja

75g Sheasmör

75g Kakaosmör

281g Johannesörtolja

Vatten

112,5g Vatten

75g Natriumhydroxid ( lut )

Tillsatser

22,5g Kaolin vit lera

7g Röd lera

15g Eterisk olja: Frankinsence bergamott vetiver

Väg upp alla oljor (utom eteriska oljor)  i den behållare du ska göra tvålen i. Behållaren ska rymma minst dubbelt så mycket som mängden tvålsmet, och det är en fördel om den är relativt hög och smal, då man ska undvika att mixa in luft i smeten. Jag brukar använda en plastskål som tål värme.

Väg upp tillsatserna. Blanda leran med extra vatten.

Under tiden så väger jag upp vattnet till luten i en värmetålig bägare.

Jag väger även upp luten i en kemikalietålig bägare, t.ex glas eller rostfritt (använd handskar och skyddsglasögon).

Blanda lutlösningen genom att hälla den uppmätta luten i det uppmätta vattnet. Rör om noga med t.ex en glasstav. Luten utvecklar kraftig värme (max 100°), undvik att andas in långorna. Låt luten stå i några minuter och rör om då och då, så att du är säker på att all lut har löst sig och att luten svalnar lite.

Häll nu den varma lutlösningen över oljor och fetter i tillverkningsbehållaren och rör om med en glasstav eller rostfritt verktyg. Låt lutens värme smälta kokosoljan och sheasmöret helt.

När allt har smält har blandningen en temperatur på 40-50°. Nu är det dags att blanda ner eterisk olja och tillsatser,  rör om noga med t.ex en slickepott.

Sätt nu ner mixerstaven i blandningen och vinkla mixerhuvudet för att släppa ut luft som fångats under mixerhuvudet. Man ska undvika att mixa in luft i smeten, luften visar sig som fula prickar i din färdiga tvål.

Mixa med mixerstaven i korta intervaller. Rör då och då om med mixerhuvudet utan att köra mixern, för att ha koll på att smeten inte tjocknar (spårar) för fort.

När smeten börjar tjockna lite lyfter du mixerstaven och låter lite tvålsmet från staven droppa ner på ytan. Om smeten lämnar spår på ytan i någon sekund har smeten börjat spåra och är klar! Om den droppar ner utan att lämna spår mixar du en stund till, glöm bara inte att släppa ut luften under mixerhuvudet för att inte få luft i smeten. Så fort smeten börjat spåra slutar du att mixa.

Nu ska tvålen gå igenom gel-fas och hårdna. Linda gärna om formen med något isolerande material, täck t.ex med lite bakplåtspapper och sedan en bomullshanduk så värmen som utvecklas får verka ordentligt.

Efter ca 24 timmar är den här tvålen redo att tas ut ur formen och skäras upp i skivor.

Lagra sedan tvålarna på ett galler under en luftig duk, t.ex kökshandduk , i ett mörkt och luftigt utrymme i minst 4 veckor innan användning.

 

Läs mera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *