Hoppa till innehåll

Vilka blommor vill man ha i trädgården?

Från grönsaker till blommor, hur får man en trädgård som blommar hela sommaren? Jag började att prenumerera på trädgårdstidningar, gå in på alla möjliga sidor på nätet , men det mesta hittade jag bland mammas saker.. böcker, pärmar med bilder och anteckningar.

Jag har en väldigt kuperad tomt med bergshällar lite varstans. Det första jag gjorde var att skrapa loss all mossa för att delvis få fram stenhällarna men även planera var jag kunde placera stenpartiväxter.

Jag vill gärna att planteringarna ska följa tomtens struktur, det ska helst se ut som att växterna alltid har funnits där, inklämda mellan stenar, rötter, slänter, träd osv. Det ska helt enkelt se naturligt ut…

Jag började med att besöka plantagen, men insåg att jag skulle bli ruinerad om jag ens kom i närheten av att fylla ut med växter … jag fick tänka om, jag måste börja i liten skala, dela upp i små områden och prova mig fram. En kompis tipsade mig att jag kunde köpa plantor från tradera, så jag började där.. det fanns hur mycket som helst att välja bland, dom flesta säljarna hade bra info om växterna. Så jag började att beställa, det var ju lite skillnad på pris jämfört med att handla i trädgårdsbutiker. Sen var det bara att vänta😀

Det var ju riktigt spännande när det började trilla ner små paket i brevlådan, men efter att ha öppnat paket efter paket, så förstod jag varför det var skillnad på pris, dom flesta plantorna som jag hade beställt var ju så små.. dom kommer ju att försvinna i min stora trädgård, men vad sjutton.. dom växer väl så småningom.

Jag fortsatte att beställa, från mars fram till juni månad, sen får man göra ett uppehåll till slutet av sommaren och sen beställa igen för höstplantering. Man kan säga att man får räkna med två år efter plantering innan man får ett hyfsat resultat. På vägen får man räkna med att en del dör, att vissa inte trivs på vissa ställen m.m.

Det här området är ett stenparti, väldigt lite djup med jord och ojämnt.

Den gula växten heter praktlysing. Den verkar trivas var som helst , blommar juli till oktober, och har en förmåga att bre ut sig. Den är perfekt att plantera om man vill täcka ett större område.

I krukan är det blomsterkrasse, ettårig blomma, växer bäst i sol och lätt skugga, blommar rikligt från slutet av juni fram till hösten. Den finns även som slingerväxt

Under praktlysingen ser man en växt med blåa blommor, den heter färgväppling, är en perenn ärtväxt som får indigoblå blommor i glesa spiror i mitten av Juni. Trivs bäst i full sol. Kan bli upp emot en meter, men min är ganska låg.

Snett bakom praktlysingen står ölandstoken med sina små gula blommor. Den börjar blomma i mitten av juni och fram till frost. Väldigt lättskött och tacksam perennbuske.

Bredvid ölandstoken är det en röd astilbe, ståtliga perenner med styva stjälkar. Dom trivs nästan överallt, gärna där det är lite fuktigt. Blommar i Juli till Augusti. Dom finns även i vitt, rosa och lila. Jag älskar dom och har dom lite här och där.

Röd/rosa astilbe

Längst ner till höger har vi Funkia, kallas även hosta, dom har stora blad i många olika nyanser och storlekar. Mina trivs både i sol och skugga… gärna där det är lite fuktigt. Dom som står i solen får fler blommor, och dom som är i skugga får större blad har jag märkt. Jag tycker dom är väldigt vackra och lättskötta.

Den lågväxande man ser med gula blommor är en marktäckare som heter Kamtjatkafetblad. Jag har den på flera ställen, jag lägger till en närbild på den.

Runt omkring kamtjatkafetblad har vi också en rödbladig marktäckande växt som heter revsuga. Lättodlad, vintergrön dekorativ perenn som blommar med blålila blommor i upprättväxande ställningar. Trivs bäst i halvskuggiga lägen.

Dom rosa blommorna vet jag inte namnet på, men det vita är små prästkrageliknande blommor som heter mattram och sprider sig gärna. Dom blommar nästan hela sommaren
Uppifrån och ner
Gullboll, lilja, mattram, stockros och fingerborgsblomma

Jag kan ju hålla på i en evighet att bara visa blommor, men jag tycker vi tar en paus och går vidare till nästa moment … det blir ju annars lite tjatigt ….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *