Jag har länge funderat på att göra egen tvål, och efter att ha läst på en del så förstod jag att det är inte bara är att slafsa ihop hur som helst… man kan ju välja det enklare varianten och använda färdig tvålmassa men det känns inte riktigt som en utmaning… jag vill ju göra från scratch… ( kallrörd tvål ) då finns ju möjligheten att själv kunna välja vilka oljor man vill använda… trodde jag,
Men det var ju inte så enkelt… alla oljor har olika förtvålningstal vilket innebär att det påverkar lutmängden… jag hittade en tvålkalkylator på organic makers… den är till jätte stor hjälp… men det gäller att man är noggrann med alla mått, min första tvål blev inte alls bra, det märkte jag redan när jag skulle ta ut tvålmassan från formen efter 24 timmar. Den gick sönder… blev bara småbitar av den… jag misstänker att lutmängden blev för mycket , men jag var inte säker. Det var bara att börja om från början, men jag valde att börja med en enklare tvål som endast innehöll kokosolja och lite eteriska oljor.
Kokostvålen är en fantastisk tvål, en skön vit löddrande kropps och handtvål som är väldigt bra att börja med, om man vill börja tillverka tvålar. Den här innehåller endast kokosolja, lut, vatten och eteriska oljor. Jag valde att doftsätta tvålen med patchouli, lavendel och geranium. Jag valde dom för att dofterna gick bra ihop men också för deras egenskaper.
Patchouli är stark, lite söt, och kryddig i sin doft. I hudvård används patchouli för dess inflammationshämmande, sammandragande och allmänt lindrande verkan
Lavendel är ju känd för sin goda doft och att ha många terapeutiska egenskaper
Geranium doftar blommigt och har renande och sammandragande egenskaper. Den används ofta till anti-age produkter
En vän har alltid haft lite problem med huden och hon var nyfiken på tvål som innehöll aktivt kol, den ska vara avgiftande och framställd av ekologiska kokoskal. Jag testade att göra en efter att ha läst på en del förstås.
Ansiktstvålen med aktivt kol innehåller mandelolja, kokosolja, sheasmör, nattljusolja , ricinolja, lut och vatten. Tillsatser är kolpulver, kaolin vit lera, naturlig E-vitamin och eteriska oljor där jag valde palmarosa, frankincense och vanilj.
Sheasmör skyddar, mjukgör och är fuktighetsbevarande
Nattljusolja används framförallt för torr och skadad hud. Oljan är mycket rik på den essentiella fettsyran Omega 6.
Kaolin lera är bra för känslig hud, lindrar irriterad och röd hy.
Ricinoljan är bra på att få ur orenheter ur huden.
Aktivt kol används ofta till avgiftning och rening. Det kan lindra akne, insektsbett och hudinfektioner. Används ofta i ansiktsmasker.
Eterisk olja palmarosa har en frisk blommig doft och är speciellt bra för problemhy eftersom palmarosa sägs kunna balansera och reglera hudens talgproduktion
Eterisk olja frankincense är antiinflamatorisk, milt antiseptisk och sammandragande
Innehåller:
- 146 g cocosolja ( Deodoriserad )
- 52 g sheasmör
- 123 g olivolja
- 51 g solrosolja
- 45 g Mandelolja
- 37 g Ricinolja
- 64 g Natriumhydroxid, Lut
- 114 g vatten
- Tillsatser
- 0,2% rosmarinextrakt ( förlänger hållbarheten )
- 75 droppar rosmarin eterisk olja
- 75 droppar pepparmynta eterisk olja
- 30 droppar citruszest eterisk olja
- 2 msk torkade blad av pepparmynta
- 1 msk torkade blommor av kamomill
- Emerald green mica
Vad behöver man för utrustning för att tillverka tvål?
- En noggrann våg för att väga ingredienserna
- Glasbägare med mått ( jag använder 3 st olika stl. )
- Glasstav eller spatel att röra med
- Termometer digital
- Slickepott
- Skål med hög kant till tvålsmeten ( tålig plast eller glas )
- Stavmixer
- Skyddsglasögon
- Plasthandskar
- Tvålform silikon stabil liten om man vill skära sina egna tvålar. Jag föredrar det eftersom dom ser mer handgjorda ut och är inte så perfekta i formen. Annars finns det fina tvålformar med olika mönster på tvålköket
När man väl börjar göra tvål , så märker man att bastillverkningen är densamma oavsett vilken tvål du gör, det som skiljer är oljor och tillsatserna. Ska man ha lera, torkade örter, färgpigment eteriska oljor m.m så får man tillsätta det antingen under mixerprosessen eller efter. Jag har provat mig fram och jag tycker nog att torkade växter ska sparas till sist om man vill ha det inuti smeten. Leran brukar jag ta i när jag har mixat en stund och smeten fortfarande är någorlunda lös. Eteriska oljor häller jag i innan jag börjar mixa och Ibland färgpigment. MEN DET HÄR ÄR MITT SÄTT ATT TILLVERKA TVÅLAR.
Hur gör jag tvål?
Väg upp den rumstempererade kokosoljan, sheasmör och resterande oljor i den behållare du ska göra tvålen i. Behållaren ska rymma minst dubbelt så mycket som mängden tvålsmet, och det är en fördel om den är relativt hög och smal, då man ska undvika att mixa in luft i smeten. Jag brukar använda en plastskål som tål värme.
Väg upp tillsatserna.
Under tiden så väger jag upp vattnet i en värmetålig bägare.
Jag väger även upp luten i en kemikalietålig bägare, t.ex glas eller rostfritt (använd handskar och skyddsglasögon).
Blanda lutlösningen genom att hälla den uppmätta luten i det uppmätta vattnet. Rör om noga med t.ex en glasstav. Luten utvecklar kraftig värme (max 100°), undvik att andas in långorna. Låt luten stå i några minuter och rör om då och då, så att du är säker på att all lut har löst sig och att luten svalnar lite.
Häll nu den varma lutlösningen över oljor och fetter i tillverkningsbehållaren och rör om med en glasstav eller rostfritt verktyg. Låt lutens värme smälta kokosoljan och sheasmöret helt.
När allt har smält har blandningen en temperatur på 40-50°. Nu är det dags att blanda ner eterisk olja och rör om noga med t.ex en slickepott.
Sätt nu ner mixerstaven i blandningen och vinkla mixerhuvudet för att släppa ut luft som fångats under mixerhuvudet. Man ska undvika att mixa in luft i smeten, luften visar sig som fula prickar i din färdiga tvål.
Mixa med mixerstaven i korta intervaller. Rör då och då om med mixerhuvudet utan att köra mixern, för att ha koll på att smeten inte tjocknar (spårar) för fort.
När smeten börjar tjockna lite lyfter du mixerstaven och låter lite tvålsmet från staven droppa ner på ytan. Om smeten lämnar spår på ytan i någon sekund har smeten börjat spåra och är klar! Om den droppar ner utan att lämna spår mixar du en stund till, glöm bara inte att släppa ut luften under mixerhuvudet för att inte få luft i smeten. Så fort smeten börjat spåra slutar du mixa.
Nu blandar jag i mica pulver och torkad mynta innan jag häller Upp smeten i formen, toppa med lite torkade myntablad och kamomillblommor. Använd en slickepott för att röra ner i toppen av formen.
Nu ska tvålen gå igenom gel-fas och hårdna. Linda gärna om formen med något isolerande material, täck t.ex med lite bakplåtspapper och sedan en bomullshanduk så värmen som utvecklas får verka ordentligt.
Efter ca 24 timmar är den här tvålen redo att tas ut ur formen och skäras upp i skivor.
Lagra sedan tvålarna på ett galler under en luftig duk, t.ex kökshandduk , i ett mörkt och luftigt utrymme i minst 4 veckor innan användning.
- 146 g cocosolja ( Deodoriserad )
- 52 g sheasmör
- 123 g olivolja
- 51 g solrosolja
- 45 g Mandelolja
- 37 g Ricinolja
- 64 g Natriumhydroxid, Lut
- 114 g vatten
- Tillsatser
- 90 droppar Geranium eterisk olja
- 90 droppar Atlasceder eterisk olja
- Hollywood cerise mica
- Ca 1 msk torkade blommor
Schampoo tvål med nässlor & rosmarin
Schampo mot mjäll
Mjäll kan bero på flera orsaker och det kan vara jobbigt att bli av med, eftersom den jästsvamp som orsakar de lösa fjällen växer till sig fort, oavsett om du har torr eller fet hårbotten. Här är en schampo tvål som innehåller ingredienser som ska minska den typ av jästsvamp som kan orsaka mjäll.
Den milda men näringsrika nässlan är en fantastisk växt som stimulerar och ökar cirkulationen i hårbotten. Det ska även hjälpa mot håravfall, kliande hårbotten och fett hår.
Kokosolja innehåller ämnen av essentiella fettsyror och antioxidanter som är effektiva mot den typ av jästsvamp som kan orsaka mjäll och som även återfuktar torr hårbotten.
Rosmarin har antiseptiska och antibiotiska egenskaper. Örten är bland annat känd för att öka blodcirkulationen, är bakteriedödande och svamphämmande.
Tea tree olja är en effektiv naturprodukt och har avgudats och använts i Australien i många århundraden. Dess speciella egenskap är att den är bakteriedödande och botar många olika hudåkommor.