Lera är mycket små partiklar av vittrat berg. Man kan hitta lera på många ställen vid sjöstränder, vulkaner, vattendrag m.m. I samband med olika istider har vattendrag funnits på andra platser än nu och även då har lera avlagrats. Lera kan ha väldigt olika egenskaper beroende på vad för berg som vittrat.
Tänk vad mycket man lär sig när man börjar med egentillverkade hudvårdsprodukter. Att det mesta som finns ute i naturen kan man ta tillvara på..
Jag vill även påpeka att jag inte är någon kemist, all info som finns här när det gäller ” råvaror ” har jag hämtat från olika fakta källor, som ur min perspektiv har en vetenskaplig grund, men som med allting annat , man får lägga in det sunda förnuftet tillsammans med ett öppet sinne och prova sig fram… att labba med olika ingredienser är otroligt spännande och stimulerande, men höjdpunkten är ju självklart resultatet på den färdiga produkten. Blev det bra? Det kommer i en senare inlägg😀
Recept på rengöringspasta.
- 50 ml Rassalera
- 50 ml Ekologisk kokosolja
- 30 ml kolloidalt havremjöl
- 5 ml Nässelpulver ( Använde min egen torkade brännässlor)
- 1/2 till 1 ml eterisk olja ( jag använde lavendel )
Gör så här
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt kokosolja och rör till en jämn smet. Skopa upp det i burkar. Detta räckte till 2 st aluminium dosa 60 ml. Fukta ansiktet först, ta en klick av krämen och massera i cirklar en stund. Om man vill så kan man låta det sitta kvar en stund och verka. Skölj av med ljummet vatten. Man kan känna av lite av kokosolja på huden, men det är bara bra, eftersom kokosolja är antibakteriell och nyttig.
Kolloidalt havremjöl
Kolloidalt havremjöl har flera väldokumenterade hudvårdande egenskaper. Mjölet innehåller essentiella fettsyror, betaglukan och peptider som är effektiva antioxidanter och som främjar bildandet av kollagen i huden. Havrets unika avenatramider verkar lugnande och är bra mot röd och irriterad hud
Kaolin vit lera
Kaolin är en naturlig lera som är rik på mineraler som avgiftar huden och balanserar talgproduktionen. Leran saknar järnoxid och är därför, till skillnad från andra leror, helt vit.
Grön lera Montmorillonite
Montmorillonite har fått sitt namn efter Montmorillon i centrala Frankrike, där leran upptäcktes i mitten av 1800-talet. Leran är rik på magnesium och spårämnen. Den verkar avgiftande, återställer hudens mineralbalans och absorberar smuts och fett effektivt.
Rassalera
Finmalen lera som används till rengöring av kropp och hår. Rassal absorberar smuts och fett effektivt och har en milt exfolierande verkaNamnet Rassal kommer ur det arabiska ordet “rassala” som betyder tvätt (marockansk tvättlera kallas därför rhassoul).
Röd lera illite
Finmalen röd lera från Provence i Frankrike. Leran får sin naturligt röda färg av en rik halt järnoxid. Röd lera är även rik på spårämnen och känd för att öka blodcirkulationen i huden, vilket stimulerar och stärker huden.
Finmalen gul lera från Provence i Frankrike. Naturlig gul lera är rik på mineraler som stimulerar huden. Den är milt exfolierande och passar normal till fet hud (även hud med acne).
Gul lera illite
- 315 g Kokosolja
- 45 g Arganolja
- 45 g Broccolifröolja
- 45 g Ricinolja
- 1,6 g Rosmarin antioxidant
- 2 msk Gul lera
- 4 msk nässelpulver
- 3ml eterisk olja Tea tree
- 3ml eterisk olja rosmarin
- 71,34 g Natriumhydroxid ( lut )
- 166,46 ml vatten
Recept på schampootvål med nässla ca 688 g tvålsmet
Gör så här
Det är viktigt med en noggrann digital våg för att väga upp ingredienserna. Sen tillkommer stavmixer, kastrull, kärl som tål vattenbad, ( jag använder rostfri ) nånting att röra med t.ex glasstav eller rostfritt.
Väg upp alla de rumstempererade oljorna och antioxidanten i den behållare som det ska göras tvålsmet i.
Väg upp vattnet i en värmetålig bägare, gärna en mindre glaskanna. Väg upp luten i en kemikalietålig bägare, glas eller porslin. Använd handskar och skyddsglasögon. Blanda lutlösningen genom att hälla den uppmätta luten i det uppmätta vattnet. Rör om noga med en stav i glas eller rostfritt, luten utvecklar en kraftig värme, undvik att andas in ångorna. Låt luten stå i några min och rör om då och då, så att all lut har löst upp sig och att det har svalnat lite.
Luttemperatuten bör vara under 80g grader innan det används, häll den varma lutlösningen över oljorna , rör om och låt lutens värme smälta kokosoljan och dom andra oljorna. När allt har smält har blandningen en temperatur på ca 40-50 grader. Sätt nu ner mixerstaven i blandningen och vinkla mixerhuvudet för att slippa få luftbubblor i tvålen.
Under tiden som jag väntat på smältningen, har jag förberett med lera, nässelpulver och eteriska oljor.
Efter några korta mixningar blandar jag i lera, nässelpulver och eterisk olja. Varva med mixning och röra om för att jämna ut smeten och ha koll på att smeten inte tjocknar för fort. Smeten är klar när man lyfter mixern och ser att det lämnar spår på ytan. Så fort smeten börjat spåra slutar man att mixa.
Nu ska tvålsmeten hällas upp i tvålformen, jag använder tvålform silikon Stabil liten från organic makers. Den rymmer ca 670 g och ger 6st lagom stora tvålar, när vi har hällt upp blandningen i tvålformen så brukar jag linda först smörpapper och handduk ovanpå för att låta värmen utvecklas ordentligt.
Efter ca 24-36 timmar är den redo att tas ur formen och skäras i lagom stora bitar. Lagra sedan tvålarna i ett mörkt och luftigt utrymme i ca 4 veckor. Ju längre tid desto bättre hårdhet på tvålen. Färgen på tvålen kan ändras under dessa lagringsveckor. Det är alltid spännande att se det slutliga resultatet.