Hoppa till innehåll

Örttvål med mynta & rosmarin

  • 146 g cocosolja ( Deodoriserad )
  • 52 g sheasmör
  • 123 g olivolja
  • 51 g solrosolja
  • 45 g Mandelolja
  • 37 g Ricinolja
  • 64 g Natriumhydroxid, Lut
  • 114 g vatten
  • Tillsatser
  • 0,2% rosmarinextrakt ( förlänger hållbarheten )
  • 75 droppar rosmarin eterisk olja
  • 75 droppar pepparmynta eterisk olja
  • 30 droppar citruszest eterisk olja
  • 2 msk torkade blad av pepparmynta
  • 1 msk torkade blommor av kamomill
  • Emerald green

Hur gör jag tvål?

Väg upp den rumstempererade kokosoljan, sheasmör och resterande oljor i den behållare du ska göra tvålen i. Behållaren ska rymma minst dubbelt så mycket som mängden tvålsmet, och det är en fördel om den är relativt hög och smal, då man ska undvika att mixa in luft i smeten. Jag brukar använda en plastskål som tål värme.

Väg upp tillsatserna.

Under tiden så väger jag upp vattnet i en värmetålig bägare.

Jag väger även upp luten i en kemikalietålig bägare, t.ex glas eller rostfritt (använd handskar och skyddsglasögon).

Blanda lutlösningen genom att hälla den uppmätta luten i det uppmätta vattnet. Rör om noga med t.ex en glasstav. Luten utvecklar kraftig värme (max 100°), undvik att andas in långorna. Låt luten stå i några minuter och rör om då och då, så att du är säker på att all lut har löst sig och att luten svalnar lite.

Häll nu den varma lutlösningen över oljor och fetter i tillverkningsbehållaren och rör om med en glasstav eller rostfritt verktyg. Låt lutens värme smälta kokosoljan och sheasmöret helt.

När allt har smält har blandningen en temperatur på 40-50°. Nu är det dags att blanda ner eterisk olja och rör om noga med t.ex en slickepott.

Sätt nu ner mixerstaven i blandningen och vinkla mixerhuvudet för att släppa ut luft som fångats under mixerhuvudet. Man ska undvika att mixa in luft i smeten, luften visar sig som fula prickar i din färdiga tvål.

Mixa med mixerstaven i korta intervaller. Rör då och då om med mixerhuvudet utan att köra mixern, för att ha koll på att smeten inte tjocknar (spårar) för fort.

När smeten börjar tjockna lite lyfter du mixerstaven och låter lite tvålsmet från staven droppa ner på ytan. Om smeten lämnar spår på ytan i någon sekund har smeten börjat spåra och är klar! Om den droppar ner utan att lämna spår mixar du en stund till, glöm bara inte att släppa ut luften under mixerhuvudet för att inte få luft i smeten. Så fort smeten börjat spåra slutar du mixa.

Nu blandar jag i mica pulver och torkad mynta innan jag häller Upp smeten i formen, toppa med lite torkade myntablad och kamomillblommor. Använd en slickepott för att röra ner i toppen av formen.

Nu ska tvålen gå igenom gel-fas och hårdna. Linda gärna om formen med något isolerande material, täck t.ex med lite bakplåtspapper och sedan en bomullshanduk så värmen som utvecklas får verka ordentligt.

Efter ca 24 timmar är den här tvålen redo att tas ut ur formen och skäras upp i skivor.

Lagra sedan tvålarna på ett galler under en luftig duk, t.ex kökshandduk , i ett mörkt och luftigt utrymme i minst 4 veckor innan användning.

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *